Windows 8 dünyasına genel bir bakış


Son 15 gündür Microsoft ekseninde olan bitene kafa yormuş vaziyetteyim. İlk önce çoktandır merak ettiğim Surface RT Tabletler piyasaya sunuldu. Ardından Windows 8 lansmanı yapıldı. Son olarak da Windows Phone 8'in startı verildi.

Windows 8 ile başlayan süreç  Microsoft açısından Windows 95 benzeri bir dönüşüme işaret ediyor. Öyle ki, mesela Windows 8'de bildiğimiz anlamda Start (Başlat) menüsüne de elveda demiş oluyoruz ve ilk ekranda bizi yepyeni bir arayüz karşılıyor. Bu durum özellikle de alışlanlıklarından vazgeçmek istemeyen kullanıcılar üzerinde nasıl bir etki yaratacak şüphesiz merak konusu ama Microsoft'un böylesine riskli ve yenilikçi bir stratejiyi hayata geçirmesini ben şahsen olumlu buluyorum. Çünkü inovasyon anlamında özellikle de son yılların popüler çocuğu Apple karşısında  Microsoft'un uzun aradan sonra farklı bir şey deneyerek iddiasını ortaya koyduğunu görüyorum.

Kızışan Tablet ve Ekosistem Savaşları:

Microsoft, Windows 8 ile yeni bir şey deniyor. Peki nedir bu denediği ? Son yıllarda giderek popülaritesi artan dokunmaya odaklı mobil işletim sistemlerinde alıştığınız, basit  ve sezgisel arayüzün ve de yine bu felsefeye uygun geliştirilen uygulamaların kişisel bilgisayarlara adaptasyonu. Burada Microsoft tek bir işletim sistemi üzerinden tablet ve klasik PC deneyimini bize birarada sunmayı  vaat ediyor ki mesela Apple tarafında kişisel bilgisayarların kullandığı O.S X ile mobil cihazlarda yer alan iOS tamamen farklı platformlar.

Bu vesileyle PC alacaklara da bir uyarı yapalım. Windows 8'in çıkışıyla beraber alıştığımız laptop formunun  hızla şekil değiştirip, akıllı telefonlarda görmeye alıştığımız türden dokunmatik özellikler barındıracağını söylemek lazım. Buna uygun olarak Tablet ve PC birarada tarzı tasarımların bir hayli revaçta olacağını öngörmek de makul olur. Bu değişimin ilk örneği olarak Microsoft'un kendi ürettiği ve oldukça orjinal tasarıma sahip Surface Tablet bilgisayarlar şu an Avrupa ve Amerika'da satışa sunuldu bile.

Gördüğüm kadarıyla Microsoft, stratejik olarak tüm mobil deneyimin üzerine inşa olduğu ¨App¨ ekosistemini oluşturmakta geç kalmışlığını,  halen en büyük silahı olan PC tarafında Window 8 ile hızlandırıp oradan da tablet ve akıllı telefon tarafına da etki edecek bir sinerji hedefliyor. Nitekim, Windows 8'in üzerine inşa edildiği, halk arasında Metro olarak geçen modern tasarım anlayışı, aslında 2 sene önce Windows Phone işletim sistemi ile ilk defa hayatımıza girmişti. Şimdi Microsoft; PC, Tablet ve Telefonlar için kullanıcı açısından çok benzer bir deneyim sunmayı hedefliyor. Öte yandan bu platformlar için yazılım üretecek geliştiricileri tarafına çekmek için, kod tabanın benzerliği dolayısıyla mesela PC için geliştirilen bir uygulamanın kolayca diğer formatlar için de hazır hale getirilebileceğini savunuyor.

Ama burada şu an için bence ciddi bir kavram kargaşası var. Mesela önümüzdeki günlerde bilgisayar almaya giderseniz bir de Windows RT diye bir kavram ile karşılaşacaksınız.

Peki nedir bu Windows RT ?  Standart Windows 8'den ne farkı var ?  

Teknik olarak cevap vermek gerekirse Windows RT, Windows'un Arm tabanlı işlemciler ile  çalışan versiyonu. Bunun pratikteki karşılığı, olumlu tarafından bakacaksak RT'nin pil ömrü, kompakt tasarım gibi alanlarda  mobil cihazlar açısından verimli çalışması. Yani Kısacası Windows'un mobil cihazlar için optimize edilmiş olan versiyonu Windows RT.

Ancak tasarım olarak ilk etapta birebir aynı olan bu iki sürümün pratikte çok önemli farkları var. Mesela RT versiyonunda Windows'un kendi kurduğu App Store dışında bir yerden uygulama indiremiyorsunuz. Yani klasik desktop'unuzda kullandığınız veya klasik Windows sürümlerinden gelen uygulamalarınız Windows RT ile birlikte çalışmayacak.  Aslında bu bakımdan Apple vari kapalı bir platform diye de eleştiler alıyor. Belki bu noktada önemli bir detay, bir çok Windows kullanıcı için olmazsa olmaz en önemli uygulama olan Office, Windows RT ile birlikte standart olarak geliyor. En azından bu açıdan güzel bir haber. Burada bilmeniz gereken Windows RT'de çalışacak uygulamalar Standart Windows 8'de sorunsuz  çalışıyor olacak ancak tersi maalesef mümkün olmuyor. Kısacası klasik desktop deneyimini  arıyorsanız Windows RT ile hayal kırıklığı yaşyabilirsiniz.

Bir başka deyişle alıştığınız bildiğiniz komple Windows çözümü yine Windows 8 / Pro seçeneği ile geliyor. Windows RT ile ise yine alıştığınız desktop ekranı ve Office yanıbaşınızda olacak ancak fazlası için Windows App Store'da yer alacak uygulamalara güvenmek durumundasınız ve bunların tamamı Microsoft tarafından onaylanmış uygulamalardan oluşuyor. Apple'vari derken kastedilen de bu detay zaten.

Windows Phone 8:

Bir de bunların üzerine Windows Phone 8 platformu var ki aslında Microsoft'un bir türlü momentum kazandıramadığı yegane alan da bu. Nokia, özellikle  bu platforma tamamiyle kendini bağlamış vaziyette ve yeni piyasaya sunduğu Lumia 920 modeli özellik olarak aslında son dönemde piyasaya çıkan en enteresan alternatiflerden biri.

Windows Phone 8; özellikle de otomatik olarak kendini güncelleyen uygulamlardan oluşan modern arayüzü ile gerçekten de ilk iPhone'dan beri gördüğüm en orjinal platform. Bir diğer avantajı da  Windows 8 ile tamamen paralel olan tasarım anlayışı. Ancak yine de temelde kendi ayrı ekosistemine ve App Store'una sahip olacak olması Microsoft'un öne sürdüğü platformlar arası geçişgenliğe ne derece imkan verecek onu göreceğiz.

Yorumlar