Amazon'un bir kaç aydır piyasada olan son ve iddialı ürünü Kindle Fire' dan bahsetmek istiyorum. Bu arada bilmeyenler için ufak bir update. Kindle Amazon'un oldukça iddialı e-kitap okuma aracı. Öyle ki merhum Steve Jobs vaktinde iPad'i ilk tanıttığı basın toplantısında ¨bu alanda ilk değiliz¨ diyerek Kindle'ı kastetmişti. E-ink teknolojisi sayesinde olağanüstü kontrastı olduğundan kindle ile kitap okumak gerçek deneyime oldukça yakın. Güneş, açık have vb. detaylar performans üzerinde çok etki yaratmıyor ancak bugünün dünyasında multimedya ve internetin artan önemi renksiz bir ekrana sahip bu ürünün mevcut haliyle bir iPad rakibi olmasını mümkün kılmadı. Amazon bu duruma Kindle Fire'ı çıkarak müdahale etti. Bana göre de iPad'e rakip cihazlar anlamında diğerlerine göre çok da akılcı bir strateji ile geldi.
Kindle Fire, temel olarak iPad benzeri renkli ekranlı bir tablet. Android işletim sistemi ile çalışıyor olmasına karşın oldukça kapsamlı bir makyajdan geçmiş arayüzü dolayısıyla Android olduğunu anlamak dahi zor. Vurucu noktası ise fiyatı. Amerika için $ 200 lık bir etiketle geliyor ve bu fiyat seviyesinde bir çok kişi Amazon'un bu ürünü farklı bir pazarlama stratejisi ile zararına sattığını düşünüyor. Durum gerçekten böylemidir bilinmez ama diyelim ki öyle, benim ilgimi çeken detay satıştan para kazanmayacaksa nereden kazanacak sorusunua verilebilecek cevaplarda saklı.
Bu ürünü aldığınızda Amazon'un kitap, dergi, müzik ve video satışına odaklı sanal pazarına doğal bir giriş yapmış oluyorsunuz. Bu notkada kuvvetli bir cihaz satışı yaklarsa kendi sanal marketini güçlü tutmak adına da önemli bir yol izlemiş olacak. Amazon bu yolda yeni teknolojileri ve gelişmeleri enteresan bir biçimde Google ve Apple'dan dahi önce hayata geçiriyor. Burada kastettiğime örnek mesela ¨Cloud¨ Bulut depoloma konusundaki ürünleri. Satın aldığınız hemen hemen tüm medyayı Amazon'un server'larında saklayıp arzu ettiğinizde indirmek ve hatta ¨stream¨ yöntemi ile izlemek mümkün.
Buna ek olarak ¨Prime¨ olarak adlandırdıkları ek hizmete dahil olursanız binlerce filmi bedavadan stream etmenizin ve yine binlerce kitabı kütüphaneden ödünç alırcasına bedava okumanızın önünde hiçbir engel yok. Amazon'un burada ticari anlamda amacı Prime adını verdiği bu hizmeti mi
lyonlara yayıp oradan da iyi bir kazanç elde etmek olmalı.
Tüketici açısından baktığınız zaman ise $200'gibi bir rakama tablet sahibi olmanın yanında hayatınızı kolaylaştıracak oldukça entegre bir içerik, sanal depolama ¨cloud¨ ve kullanım kolaylığı elde ediyorsunuz.
Peki bu modelin dezavantajları yok mu? Tabii ki var. Bence yumuşak karnı ¨App¨ tarafında sadece kendi seçmece düzdüğü Android App'lerini sunması. Bildiğiniz üzere bunlar üzerinde de herhangi bir etkisi ya da katkısı söz konusu değil. Dolayısıyla Apple'ın¨App Ekosistemi¨ konusunda eli ne kadar güçlüyse Amazon'un da bu noktada eli bir o kadar boş. Ancak dijital kitap, gazete, dergi, müzik gibi beni oldukça heyecanlandıran ve benim hayatımı kolaylaştırdığı takdirde seve seve bedelini ödemeye razı olduğum hizmetleri hızlı, kolay ve etkili bir şekilde bana ulaştıracaksa ki Apple'ın içerik sağlayıcılara yönelik katı gelir paylaşımı politikası nedeniyle burada bir boşluk var; Amazon bu noktada bir adım önüne geçebilir diye düşünüyorum. Her durumda bu rekabette kazanan müşteri olur.
Son söz olarak tablet pazarında devamlı olarak spec. ve albeni detayında Apple ile rekabete kalkan diğer üreticilerden oldukça farklı bir model tercih ettiğinden Amazon'u takdir ediyorum. Ancak içerik konusunda her ülkenin telif hakları konusundaki farklı yaklaşımları dolayısıyla bu ürünün Avrupa'da piyasaya sunumu gecikecektir. Türkiye'de yakın zamanda raflarda görürmüyüz derseniz; hiçbir bilgim olmamasına karşın pek ümidim yok demekle yetineceğim.
Yorumlar
Yorum Gönder