Google Music ve gelecek


Google I/O konferansı bu senede geçen seneler gibi Google'ın bir dizi yeni projesini tanıtmasıyla büyük ilgi gördü. Ancak konferansın en ilgi çekici açıklaması Google'ın Music servisini duyurması oldu. Google Music nedir ne işe yarar derseniz şöyle izaha başlayayım. İTunes'un kolay kullanımlı modern arayüzü ve Desktop'lardaki üstünlüğü çok zamandır başta  Google olmak üzere dijital müzik pazarına ilgi duyan tüm yatırımcıların nasıl bir yenilik ile geleceğine ilişkin merak uyandırıyordu. Nitekim adeta bir patlama içinde olan akıllı telefon pazarı ve tabletler rekabetin iTunes'un yumuşak kalbi olan  ingilizcesiyle ¨cloud computing¨ kavramı üzerinden geleceğine ilişkin beklentilere odaklanmıştı. Gerçekten de öyle oldu. Google kendi arşivimizde yer alan 20000 adet şarkıyı Google Music hesabınıza upload etmemize izin veriyor ve sonrasında bu hesapta yer alan arşive dilediğimiz yerden, cihazdan (şimdilik sadece android) ve bilgisayardan ulaşmamızı ve dahası indirmeye gerek kalmaksızın ¨stream¨ ederek dinlemenize olanak sağlayan bir model sunuyor.

Detaylar:

Cloud Computing kavramının kalbinde ¨Sync¨ namı diğer Senkronizasyon hadisesi yer alıyor. Öyle ki basit ve kullanışlı bir arayüz bilgisayarınız ve mobil cihazlarınız arasında alışverişin nasıl olması gerektiğini tayin ediyor. Music uygulamasında mesela bu yöntemle evdeki bilgisayarınızdan eklediğiniz playlistleriniz, şarkılar anında diğer cihazlarınızda da güncellenmiş olacak. Dahası hafıza sorunu ve kablo ile ordan oraya şarkıları yüklemek de rafa kalkıyor. Tabii bunun mümkün olabilmesi için güvenilir bir internet bağlantısına sahip olmak gerekiyor. Mobil cihazlarda (Android) offline olarak da dinlemek istediğiniz seçenekleri tıklayarak hafızaya da aktarmak mümkün.

Eleştiriler ve Kısıtlar:

Google Music uygulaması şimdilik maalesef sadece Amerika'da hayata geçti. Hatta orada da şu an için ancak kısıtlı sayıda davetiye sahibi bu özellikten faydalanabiliyor. Google'ın dün açıkladığı bu servis temelinde benim de geçen yazımda ele aldığım Amazon'un sunduğu müzik sisteminden çok da farklı değil.Hatta Google Amazon'un yaptığı gibi stream edilen şarkılara veya albümlere ilişkin satın al seçeneğini muhtemelen plak şirketlerini şu an için ürküttüğünden sunamıyor. Gerçi Amazon'un uygulaması da şu an için sadece Amerika için geçerli. Her şartta bu iki büyük oyuncu dijital müzik pazarına ilişkin atılımları bu alanda geleceğin nasıl şekilleneceğine dair ipuçlarını veriyor.

Yorumlar